Díky příznivým klimatickým podmínkám zaznamenala přestavba mimoúrovňové křižovatky na dálnici D10 v km 46 u Kosmons další významný posun. Aktuálně byla dokončena betonáž všech mostních opěr.

Součástí stavby jsou celkem 4 mostní opěry, dvě po každé straně dálnice, a právě byla dokončena betonáž poslední z nich. Užito k tomu bylo bezmála 500 kubíků betonové směsi, jejíž kvalita a hustota byla přímo na místě průběžně měřena tak, aby vyhovovala normě.

Současně finišují přeložky inženýrských sítí, zejména přeložky vedení velmi vysokého napětí. Dále se pracuje na výstavbě nového propustku pod budoucí sjezdovou větví z dálnice ve směru od Liberce do Kosmonos. Pokračují rovněž zemní práce a rýsuje se nová nájezdová větev na dálnici D10 ve směru od Kosmonos na Prahu. Její významnou část hodláme zprovoznit už po Velikonocích.

Doprava je místem stavby v km 46 i nadále vedena zúženými jízdními pruhy v režimu 2+2 a rychlost je snížena na maximálně 100 km/h.

Nová mimoúrovňová křižovatka je navržena jako spirálovitá turbo-okružní. Její prstenec bude mít vnější průměr 140 m a bude dvoupruhový. Zaús­těno do něj bude celkem devět větví – jednosměrná výjezdová větev na D10 na Turnov, jednosměrná vjezdová větev z D10 od Turnova, obousměrná ze silnice I/38, jednosměrná výjezdová na D10 na Prahu, jednosměrná vjezdová z D10 od Pra­hy, obousměrná z průmyslové zóny a obousměrná z přeložky silnice I/16. Na tuto přeložku už jsme získali stavební povolení a její výstavbu plánujeme mezi lety 2025 – 7. Velké množství větví, které je potřeba do křižovatky zaústit, je navrženo propojením v okružní křižovatce vystavěné nad dálnicí D10.

Zhotovitelem je společnost EUROVIA CS a.s., která provádí práce za smluvených 736,85 mil. Kč bez DPH. Uvedení stavby do provozu předpokládáme v létě příštího roku.

Print Friendly, PDF & Email