V těchto dnech dokončujeme přípravnou fázi pro rekonstrukci průtahu Říčan u Prahy – ulice Černokostelecké, silnice I/2. Ta spočívá v budování přístupové komunikace po níž, během rekonstrukce, povede objízdná trasa. Práce na samotné ulici Černokostelecké chceme zahájit 1. srpna.

Jako takzvaná přístupová komunikace byla zvolena ulice Zelená, která v severních partiích města odděluje zastavěné území od místního lesa. Jde o nezpevněnou komunikaci, ze které právě v těchto dnech budujeme plnohodnotnou silnici s asfaltovým povrchem, po které bude veden provoz. Délka takto upravovaného úseku je 1375 m a využito na něj bude okolo 1000 tun asfaltové směsi. Zbývá dokončit posledních cca 300 m. Každý den zde do směny nastupuje na 20 dělníků.

Samotnou rekonstrukci průtahu Říčan pak plánujeme zahájit 1. srpna. Jde o kompletní rekonstrukci stávající komunikace o délce cca 2,5 km včetně sousedících ploch a celkovou opravu kanalizačních řadů sloužících pro odvodnění komunikace. Opraveny budou chodníky, vodovodní řad včetně přípojek a opravy se dotknou i kanalizační stoky a přípojek vedoucích pod rekonstruovaným chodníkem.

Na posuzovaném úseku komunikace se vyskytuje dle provedené diagnostiky množství poruch zejména ve formě vysprávek, místních poklesů, příčných i podélných rozvětvených trhlin a kaveren, příčných deformací a hrbolů a potvrzena byla i přítomnost vody v podloží vozovky. Proto dojde k celkové výměně povrchu i podloží vozovky. Rekonstrukce systému odvodnění je pak nezbytná pro zamezení průsaků, to znamená i pro zlepšení únosnosti podloží vozovky.

Mimo jiné bude v rámci akce vybudován jeden nový a opraveno všech 11 přechodů pro chodce, ke kterým bude instalováno nové osvětlení. Proměnou projde také veřejný prostor, tedy okrasná a doprovodná zeleň i parkovací místa.

Práce budou rozvrženy do dvou stavebních sezon, přičemž se průtah bude opravovat po částech. V letošním roce projde rekonstrukcí část mezi ulicemi Smiřických a Boženy Němcové, v příštím roce pak zbylé části.

Investorem stavby je ŘSD s.p. společně s městem Říčany, které se na investici bude podílet přibližně z 30%. Zhotovitelem je společnost EUROVIA CS a.s., která práce provede za smluvených 267,87 mil. Kč bez DPH. Doba uvedení do provozu byla stanovena na 320 dní, tj. se zimní technologickou přestávkou září 2025.

Print Friendly, PDF & Email