Právě dnes začíná hlavní fáze rekonstrukce průtahu Říčan u Prahy – ulice Černokostelecké, silnice I/2. Komunikace byla v místě prací pro veškerý provoz, s výjimkou MHD, uzavřena a motoristům jsou k dispozici vyznačené objízdné trasy.

V uplynulém měsíci byla z ulice Zelené na severovýchodním okraji města vybudována takzvaná obslužná komunikace po které se především místní obyvatelé budou moci dostat ke svým domům. Původně šlo o nezpevněnou lesní cestu oddělující obydlenou lokalitu od místního lesa. Tu jsme postupně přebudovali na plnohodnotnou silnici s asfaltovým povrchem o délce 1 375 m. Využito k tomu bylo na 1 000 tun asfaltové směsi.

Počínaje dnešním dnem už se práce soustředí na samotný průtah, rekonstrukci ulice Černokostelecké, kterou každý den projede na 15 tisíc aut, z toho jednu pětinu tvoří nákladní doprava. Dnes na ni poprvé vyjely frézy a postupně jsou z komunikace odstraňovány již nevyhovující konstrukční vrstvy vozovky. Následně se začne pracovat na výměně kanalizačního řadu pod vozovkou, nebo celkové rekonstrukci chodníků.

Projekt počítá s kompletní rekonstrukcí stávající silnice o délce cca 2,8 km včetně sousedících ploch a s celkovou opravou kanalizačních řadů sloužících pro odvodnění komunikace. Opraveny budou chodníky, vodovodní řad včetně přípojek a opravy se dotknou i kanalizační stoky a přípojek vedoucích pod rekonstruovaným chodníkem.

Na rekonstruovaném úseku se vyskytuje množství poruch zejména ve formě vysprávek, místních poklesů, příčných i podélných rozvětvených trhlin a kaveren, příčných deformací a hrbolů a potvrzena byla i přítomnost vody v podloží. Proto dojde k celkové výměně povrchu i podloží vozovky. Rekonstrukce systému odvodnění je pak nezbytná pro zamezení průsaků, to znamená i pro zlepšení únosnosti podloží vozovky.

Mimo jiné bude v rámci akce vybudován jeden nový a opraveno všech 11 přechodů pro chodce, ke kterým bude instalováno nové osvětlení. Proměnou projde také veřejný prostor, tedy okrasná a doprovodná zeleň, parkovací místa, budovat se budou nové zálivy v prostoru zastávek MHD.

Práce budou rozvrženy do dvou stavebních sezon, přičemž se průtah bude opravovat po částech. V letošním roce projde rekonstrukcí část mezi ulicemi Smiřických a Boženy Němcové, v příštím roce pak zbylé části.

Práce jsou prováděny za úplné uzavírky a motoristům jsou k dispozici vyznačené objízdné trasy. Doporučujeme všem řidičům, aby si dobře všímali přechodného dopravního značení, které je instalováno na komunikacích v okruhu několika desítek kilometrů, a to od Prahy až po Kutnou Horu.

Investorem stavby je ŘSD s.p. společně s městem Říčany, které se na investici podílí přibližně z 30%. Zhotovitelem je společnost EUROVIA CS a.s., která práce provede za smluvených 267,87 mil. Kč bez DPH. Doba uvedení do provozu byla stanovena na 320 dní, tj. se zimní technologickou přestávkou na podzim 2025.

Print Friendly, PDF & Email