Právě dnes, v pondělí 14. října 2024, zahajujeme instalaci vysokorychlostních vah na Pražském okruhu (D0). Místem instalace je km 79 v obou směrech, úsek, který je na této komunikaci značně zatížen nákladní dopravou. Práce omezí dopravu jen částečně.

Předmětem plnění veřejné zakázky je realizace vysokorychlostního vážení vozidel pomocí nepřenosných vysokorychlostních vah (WIM). Zařízení bude instalováno přímo ve vozovce dálnice D0 v km 79, v obou směrech, přibližně v polovině úseku mezi Modleticemi a Jesenicí. Každý den projede tímto místem, podle posledního sčítání, na 40 tisíc vozidel, z toho nákladní a kamionová doprava tvoří přibližně 45 %. Část zařízení bude umístěna také na portálu směr letiště, kde na základu v krajnici bude instalována technologická skříň pro WIM. Konstrukce portálu bude ochráněna svodidly. V opačném směru, na Brno, budou na stávající informační portál doplněny prvky WIM. V obou jízdních směrech pak budou umístěny detektory (indukční smyčky, piezoelektrické prahy) ve vozovce cca 20 m na obě strany od portálu.

V úvodní etapě, která započala právě dnes a harmonogram s ní počítá do 23. října, se práce soustřeďují pouze v jízdním pásu směr letiště, kde dojde k vybudování vnější portálové patky. V další etapě, a to od 29. října do 15. listopadu, se stavební operace přemístí do středního dělícího pásu. Zde bude zbudována nejen patka portálu, ale také kabelová šachta. Po celou dobu bude doprava omezena jen částečně a vedena bude v režimu 2/2 zúžené jízdní pruhy.

Zhotovitelem vybraným formou veřejné soutěže je společnost PORR a.s., která podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku a práce se zavázala provést za 65,59 mil. Kč bez DPH. Naší snahou bude zařízení uvést do zkušebního provozu v prosinci.

Vysokorychlostní váha (angl. Weight-in.motion (WIM) – “vážení za pohybu”) je zařízení pro dynamické vážení vozidel v reálném čase. Zařízení je navrženo tak, aby dokázalo zaznamenat celkovou hmotnost vozidla a zatížení jednotlivých náprav v průběhu jízdy vozidla přes místo měření za běžné cestovní rychlosti či snížené rychlosti bez nutnosti zastavení vozidla.

Ředitelství silnici a dálnic s.p. aktuálně provozuje vysokorychlostní váhy na devíti místech dálniční sítě ČR. Ještě do konce tohoto roku máme v plánu instalovat váhy, kromě zmíněného úseku dálnice D0, na dálnici D10 v km 5 obousměrně.

Print Friendly, PDF & Email