Na silnici I/12 u Českého Brodu jsme v těchto dnech zahájili demolici mostu ev. čís. 12-014 přes potok Bušinec. Každý den po něm projede více než 10 tisíc vozidel. Naším cílem je zde postavit most nový, odolnější a bezpečnější.

Po odfrézování asfaltového souvrství z mostovky jí začínáme po kusech bourat. Diagnostika totiž prokázala špatný stav nosné konstrukce, do které navíc vlivem nefunkčního izolačního systému zatékalo. Naopak spodní stavba je v uspokojivém stavu, a tak na ní v průběhu následujících měsíců postavíme most nový. Nejenže tím prodloužíme jeho životnost, ale zároveň se tím zvýší i bezpečnost silničního provozu, protože most bude opatřen mimo jiné zcela novým zábradlím. Práce navíc budou spočívat i v úpravě koryta potoku pod mostem tak, aby ho voda nepodemílala.

Místem výstavby se jezdí po instalovaném souběžném mostním provizoriu. Provoz je po něm veden v režimu 1+1, tedy jedním jízdním pruhem pro každý směr. Rychlost je zde snížena na maximálně 30 km/h.

Nový most na silnici I/12 přes potok Bušinec u Českého Brodu máme v plánu postavit do čtyř měsíců a uvést ho do plného provozu v prosinci letošního roku. Zhotovitelem je společnost STRABAG a.s., která práce provádí za smluvenou částku 21,38 mil. Kč.

Print Friendly, PDF & Email