Naším cílem je během následujících týdnů přestavět stávající křižovatku silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho přestavíme i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, protou budou přebudovány na jeden celek.

Celková délka přestavovaného úseku silnice I/12 je 460 m, na komunikaci II/101 jde o 200 m a na silnici III/1214 je to 60 m, které je nutné přebudovat.

S ohledem na rozsah úpravy křižovatky a zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu bude stávající odbočovací pruh pro odbočení vlevo ze silnice I/12 na II/101 prodloužen na délku 172 m. Dále bude doplněn připojovací pruh vpravo od průběžného jízdního pruhu na silnici I/12 ve směru na Prahu v délce 155 m. Ze směru od Kolína bude doplněn odbočovací pruh pro odbočení vpravo ze silnice I/12 na II/101 v délce 98 m. Odbočovací pruh bude bez zastavení, tedy bez čekacího úseku. U křižovatky silnice I/12 s II/101 kapacita ve stávajícím či výhledovém horizontu nevyhovuje zejména u kritického levého odbočení z II/101 na I/12 ve směru na Kolín. Z tohoto důvodu bude místo dopravního stínu na silnici I/12 ve směru na Kolín zřízen připojovací pruh vlevo od průběžného jízdního pruhu o celkové délce 112 m. Díky tomu se primárně omezí přednost vozidel odbočujících vlevo pouze na vozidla jedoucí po silnici I/12 od Kolína.

Úprava komunikace začíná na silnici I/12 cca 244 m západně od křižovatky s II/101 u města Úvaly. Nezpevněné krajnice budou seříznuty a sejmutá zemina bude po dokončení stavby použita pro ohumusování v místě rozšíření silnice. Stávající konstrukce bude odstraněna až do úrovně zemní pláně. Nové násypy budou vyztuženy, zhutněny a stabilizovány cementem.

V rámci bouracích prací budou odstraněny tři stávající příčné propustky. Nové příčné propustky budou železobetonové se šikmými čely. Okolí propustků doplníme cementem vyspárovanou dlažbou z lomového kamene. V rámci stavby dojde také k pročištění stávajících odvodňovacích žlabů a obnově poškozených dílů a rekultivaci.

Pro zkapacitnění křižovatky je navrženo vytvoření připojovacího pruhu ve směru na Prahu, dále je navrženo vytvoření připojovacího pruhu za křižovatkou ve směru na Kolín, což povede k rozšíření stávající vozovky a úpravě přilehlého příkopu.

V rámci celé stavby bude nakonec obnoveno a upraveno stávající vodorovné a svislé dopravní značení.

Po dobu prací bude na silnici I/12 veden provoz kyvadlově, semafory.

Zhotovitelem je společnost ČNES dopravní stavby a.s., která provádí práce za 19,5 mil. Kč bez DPH. Uvedení nově přestavěné křižovatky u Úval do plného provozu plánujeme na konci listopadu.

Print Friendly, PDF & Email