Už v pondělí 2. září uvedeme do provozu zcela zrekonstruovaný most na silnici I/2 u městyse Nové Dvory na Kutnohorsku. Stane se tak o několik týdnů dříve, než bylo původně plánováno.

Stavební operaci jsme zahájili v dubnu a v těchto dnech už směřuje ke konci. Zbývá dokončit pokládku asfaltu na mostovce, vodorovné dopravní značení, nainstalovat svodidla, a nakonec bude demontováno mostní provizorium, po kterém byla během výstavby vedena doprava.

Jedná se o most s evidenčním číslem 2-017, který převádí silnici I/2 přes řeku Klejnárku. Podle posledního sčítání dopravy po něm každý den projede na 7,5 tisíce aut, z toho přibližně 16 % tvoří nákladní vozidla a kamiony.

Vzhledem k stavebně-technickému stavu mostního objektu bylo rozhodnuto o provedení jeho komplexní přestavby. Projektová dokumentace řešila závady identifikované mimořádnou prohlídkou a byla vyhotovena na základě diagnostického průzkumu. Ze závěrů vyplynulo, že stav mostu byl na sedmimístné stupnici klasifikace na stupni číslo 5, a to znamená špatný. Mostní konstrukce už byla v nevyhovujícím stavu; zatékání do ní výrazně omezilo její další životnost. Navíc je tato trasa zvažována pro přepravu komponent pro dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany formou nadrozměrného nákladu.

Ze všech těchto důvodů tedy bylo rozhodnuto o demolici původního mostního objektu a následné výstavbě nového. Jeho celková délka je 18,6 m, celková šířka pak 14,3 m. Nový most se sestává z předpjatých nosníků tvaru T a je o jednom poli. V rámci stavby došlo také na opravu předmostí a provedena byla také přeložka elektro a sdělovacího vedení.

Zhotovitelem vybraným na základě veřejné soutěže je společnost M-Silnice a.s., která provádí práce za 21,19 mil. Kč bez DPH.

Print Friendly, PDF & Email