Na Pražském okruhu (D0) máme v plánu instalovat ještě do konce tohoto roku vysokorychlostní váhy. Místem instalace bude km 79, úsek, který je na této komunikaci značně zatížen nákladní dopravou. Aktuálně probíhá veřejná soutěž na zhotovitele.

Předmětem plnění této veřejné zakázky je realizace vysokorychlostního vážení vozidel pomocí nepřenosných vysokorychlostních vah (WIM). Zařízení bude instalováno přímo ve vozovce dálnice D0 v km 79, přibližně v polovině úseku mezi Modleticemi a Jesenicí. Každý den projede tímto místem, podle posledního sčítání, na 40 tisíc vozidel, z toho nákladní a kamionová doprava tvoří přibližně 45 %. Část zařízení bude umístěna také na portálu (vpravo, jízdní směr na Plzeň), kde na základu v krajnici bude instalována technologická skříň pro WIM. Konstrukce portálu bude ochráněna svodidly. Ve druhém směru budou na stávající informační portál ve směru na Brno doplněny prvky WIM. V obou jízdních směrech pak budou umístěny detektory (indukční smyčky, piezoelektrické prahy) ve vozovce cca 20 m na obě strany od portálu.

Během instalace zařízení předpokládáme pouze částečné omezení provozu na D0 v režimu 2/2 zúžené jízdní pruhy. Konkrétní opatření budou známa až po projednání uzavírkovou komisí.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 58,33 mil. Kč bez DPH. Naší snahou bude zařízení uvést do zkušebního provozu v prosinci s tím, že v následujících cca šesti měsících nebudou registrovány a vybírány pokuty. Od června 2025 už by měly být váhy v ostrém provozu.

Vysokorychlostní váha (angl. Weight-in.motion (WIM) – “vážení za pohybu”) je zařízení pro dynamické vážení vozidel v reálném čase. Zařízení je navrženo tak, aby dokázalo zaznamenat celkovou hmotnost vozidla a zatížení jednotlivých náprav v průběhu jízdy vozidla přes místo měření za běžné cestovní rychlosti či snížené rychlosti bez nutnosti zastavení vozidla.

Print Friendly, PDF & Email