Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost proti výjimce ze zvláště chráněných druhů živočichů pro 16,5 kilometru dlouhý úsek středočeské dálnice D3 Voračice – Nová Hospoda. Pro přípravu středočeské D3 se jedná o další klíčový krok při přípravě této prioritní dopravní stavby. Středočeská D3 umožní kapacitní spojení Benešovska, Táborska a celých jižních Čech s Prahou, čímž se zásadně odlehčí kapacitně již zcela nedostačující dálnici D1 u Prahy a silnici I/3. Povolovací procesy směřující k vydání územního rozhodnutí tak mohou naplno pokračovat.

Rozhodnutí NSS je pro dálnici D3 zásadním krokem. NSS potvrdil správnost rozsudku Krajského soudu v Plzni, který již minulý podzim zamítl žaloby občanských sdružení proti vydané výjimce z ochrany dle zákona o ochraně přírody a krajiny. Opakované potvrzení vydaných výjimek dosvědčuje, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a tým odborníků zvolili správnou cestu. Odborníci nejen detailně prozkoumali a posoudili dopady stavby D3 na životní prostředí, ale především navrhli kompenzační opatření těchto dopadů.

Všechny tyto kompenzace jsme představovali na mnoha veřejných jednáních s lidmi z dotčených obcí a měst. Jsme velmi rádi, že správní soudy a následně i Nejvyšší správní soud se při svém rozhodování zaměřily na věcnou argumentaci a nenechaly se ovlivnit připomínkami občanských sdružení. Pro ŘSD je rozsudek NSS skvělá zpráva,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Stavební úřad již vede k tomuto úseku D3 stavební řízení. ŘSD naplno pokračuje s přípravou stavby, aktuálně projektuje dokumentaci ke stavebnímu povolení. ŘSD předpokládá, že úsek Voračice – Nová Hospoda začne stavět koncem roku 2027. Stavba by měla trvat čtyři roky, odhad nákladů je 7,64 miliardy Kč bez DPH.

Stavba středočeské části dálnice D3 by měla začít v roce 2027, dokončená by měla být v roce 2031. Zahrne pět úseků. Záměry projektů na středočeskou D3, které schválila Centrální komise ministerstva dopravy, počítají s investičními náklady 56,4 miliardy Kč včetně DPH.

Komplexní informace o středočeské D3 k dispozici zde: https://www.stredoceskad3.cz/

Print Friendly, PDF & Email